A Grind tour to remember


Un an de zile de inchipuiri, semne de intrebare si sperante a trecut de la ultima tabara in Avenul de sub Varful Grind. Acum fix un an ne-am oprit cu explorarea in stramtoarea "Needle's eye 2" din putul paralel "Himalaya 2". Asemenea stramtorii de la -300m, "Needle's eye" de pe traseul principal, si aceasta ingreuna accesul spre maruntaiele Craiesei.

Intre 31.08 si 5.09.2019 am continuat explorarea pasajului "Himalaya 2" din Avenul de sub Varful Grind cu strictul necesar atat ca participanti cat si ca materiale, bivuacul de la -252m putand primi doar doi speologi.

Participanti: Radu C. Dumitru si Kiten P. Topalov.

Sambata, 31.08, am pornit dupa amiaza din Bucuresti spre Sirnea unde am ajuns pe inserat. Ne-am repliat in satul Magura pentru o prima noapte sub cerul instelat ce veghea creasta Pietrei Craiului.

Duminica, 1 septembrie, am reusit deplasarea materialelor necesare atingerii bivuacului de la -252 m aflat sub "Creasta" (The ridge) in doua ture: Una de la Casa Folea din satul Magura (6 ore dus-intors pana la Refugiul speologic Grind) si cea de-a doua tura din Poiana Grind unde am reusit sa ajungem cu masina (pana la refugiul speo am facut 1 h 30m) .
A doua tura de carat echipament am incheiat-o pe intuneric, ajungand la ora 22:00. Ne-am alimentat bine si hidratat apoi ne-am culcat pe priciurile batranului refugiu.


Luni, 2 septembrie, am pregatit intregul echipament de echipare si explorare. Mai precis 440m de coarda semistatica, 80 de amaraje complete, 40 de carabiniere cu siguranta, 30 de bucle de diferite lungimi, sacii de dormit, sacii de bivuac, rotopercutanta, primusul si alimentele. Toate acestea au incaput in sase banane din care una tip "transporter" de 45l.
Radu a echipat pana in capul putului Himalaya de unde a continuat Kiten.
Dupa sase ore de la intrare, ne instalam in bivuacul "Himalaya 2", in sacii de bivuac. Ne-am realimentat si hidratat, apoi ne-am afundat in sacii caldurosi de puf.


Marti, 3 septembrie, dupa micul dejun consisent am coborat succesiunea de puturi de pe Himalaya 2 pana la stramtoarea "Needle's eye 2" unde ne oprisem anul trecut. Au fost necesare 9 ore de munca efectiva de dezobstructie pentru ca stramtoarea sa poata fi largita pentru a putea trece cu echipamentul T.S.A prin ea.

Dupa stramtoare, urmeaza un put in acelasi "ton" cu intregul segment: doua praguri de cascada si septe de diferite dimensiuni. Pentru echiparea sa am folosit 4 conexpanduri (gujoane) de 10mm. Aspectul este identic cu cel al putului principal Himalaya, insa la o scara mai mica. Noul put are 12 metri iar baza sa are un diametru de cca. 3m. De aici, am continuat pe un meandru cu septe de podea. Firul de apa din putul principal Himalaya ce se imparte in doua la confluenta cu Himalaya 2 se pierde intr-un sorb impenetrabil al acestui meandru.


Cota atinsa in aceasta ramura paralela este acum de -390m. Terminusul galeriei se afla in plan exact sub inceputul "Zig Zagului" din directia de dezvoltare principala a avenului.
Am revenit in bivuac dupa 13 ore de la plecarea din el. O masa copioasa a incheiat o zi plina de adrenalina. Am mai deranjat si de data aceasta intunericul nestiut Grindului... .

Miercuri, 4 septembrie am colectat deseurile rezultate in urma bivuacului nostru si am strans echipamentul de dormit. Kiten a inceput dezechiparea la ora 11:30, Radu deplasand in sus materialele rezultate in urma dezechiparii precum si sacul "transporter" ce continea echipamentul de bivuac.. La cota -110 ne-am alimentat cu 3 litri de apa pentru bivuacul de la exterior, din refugiu. La ora 19:10 eram afara cu tot echipamentul.
Peste zi plouase, atat vegetatia cat si stanca fiind ude. Era ceata si am hotarat sa ne odihnim peste noapte in refugiu. Am anuntat ca iesisem, timpul  de control fiind a doua zi.


Joi, 5.09.2019, am incarcat tot arsenalul in doi rucsaci si trei banane si am reusit sa coboram intr-o singura tura (!!!) toate bagajele in Poiana Grind unde lasasem masina personala. Coborarea de la Refugiul Speologic Grind pana in Poiana Grind ne-a luat 3 ore.

Dorim sa multumim colegilor si prietenilor nostrii care ne-au sustinut visul de a trece mai departe de stramtoarea "Needle's eye 2". In special Roxanei, Yanei lui Fabian si lui M. Besesek.

"Home is where the heart is" !



Raport intocmit de
Radu C. Dumitru

Un comentariu:

  1. Bravo Radu, jos palaria tie si lui Kiten , ati reusit intr-un an expeditii la care altii, se stie ei care, doar viseaza si palavragesc...si uite asa am devenit mai bogati ca natie cu un superb traseu speologic.
    PS si acum asteptam filmul...

    RăspundețiȘtergere