Tabara Speologica Grind 2016Participanti inscrisi:

Participant
Date: 11
      12
     13
     14
       15
      16
      17
     18
Radu Dumitru
Alexandru
Pologea
Adrian Radulescu
Robert Stroe
Kiten Topalov
Yana Yoveva
Simeon Nenkov
Fabian Botond
Sebastian
Popa
Erno Finyak
Claudiu Postelnicu
Adrian Caziuc
Geza Zakarias
Tudor Voicu
Remus Stats
Marius Moise
Anton Zakarias

 Anul acesta, Asociatia Speologica Focul Viu a asigurat mancarea de bivuac


Mese Bivuac -540 (pentru 3 persoane timp de 6 nopti):

-         - 4 kg paste;
-         - 12 plicuri sosuri pentru paste (3buc. / 1kg de paste);
-         - 2 Kg zahar;
-         - 500 g ness;
-         - 3 cutii ceai;
-         - 5 paini;
-         - 3 buc. salam uscat;
-         - 3 pachete carnaciori sticks;
-         - 6 portii piure de cartofi;
-         - 3 conserve de carne;
-         - 2 conserve de branza (1Kg);
-         - 6 ciocolate mari.
Accesorii:
-         - 5 capsule de primus;
-         - Gel de spalat vase;
-         - Perie de spalat vase;
-         - Burete de spalat vase.
-         - Saci menajeri.

 Desfasurare:
Tabara Grind 2016 a inceput sambata la ora 10:00 prin deplasarea materialelor catre tabara de baza de langa refugiul speologic Grind.
Geza, Remus si Adrian Caziuc au intrat sa echipeze pana la cota -90 unde se afla "gaura de soarece".


Duminica dimineata la ora 4:30 sosesc Radu (direct de la Congresul de Speologie de la Orsova) si Fabian (venit din Cluj).
La ora 8:00 Geza coboara spre Sirnea pentru a ii aduce pana in Poiana Grind cu masina pe cei patru colegi din bulgaria: Kiten, Yana, Simeon si Kitena.
Luni la ora 14:40 Radu, Fabian si Simeon intra sa continue echiparea pana spre cota finala. Se reintorc de la -440m dupa 14 ore, marti.
Marti, la cateva ore dupa iesirea echipei de echipare, intra la ora 12:30 prima echipa de bivuac compusa din Remus, Geza si Marius. Pe masura ce coboara tin legatura prin cablul telefonic cu tabara de la exterior in punctele cheie: -90, -70, - 220, -300, -440. Urmeaza o pauza de cca. 3 ore si comunica ca au ajuns jos in regula.
In timp ce se fac "comozi" tinem legatura constant prin cei 1000 m de cablu instalati de noi aici in tabara din 2015. Constata ca lipsesc doua izoprene din bivuac !
Miercuri dimineata se realizeaza un inventar in tabara si realizam ca avem o problema mare cu lipsa apei. Coboara Radu, Fabian si Simeon sa achizitioneze izoprene, alimente proaspete si apa plata. Se reintorc in tabara cu alimente, izoprene si 20 litrii de apa la ora 20:30.
Intre timp, la ora 12:15 intra in aven echipa Kiten - Yana ce escaladeaza doua "question mark"-uri aflate la cotele -40 si -100. Incep si escalada canionului de la -160 si lasa o coarda fixa pentru a reveni. Primele doua pasaje sunt si cartate si suntem incantati ca avem 60 m noi explorati in Grind, de data asta de jos in sus. Echipa revine la suprafata la ora 20:05.
Joi la ora 11:47 prima echipa de bivuac porneste spre suprafata. La exterior Kiten si Fabian niveleaza platforma de la cortul mare aflat in tabara de baza. Aproape ca mai incape unul la fel.
In tabara la ora 14:00 soseste Adrian Radulescu. Incepe o ploaie ce dureaza 20 de minute. Se pregatesc alimentele necesare celei de-a doua echipe de bivuac, functie de cat a consumat si prima echipa. Bagajul il reducem la minim.


La ora 17:30 intra a doua echipa de bivuac. La exterior soseste prima echipa de biivuac la ora 19:27.
Vineri dimineata la ora 10:20 intra echipa de cartare compusa din Radu si Adrian. Topografiaza pana la cota -400, inceputul Zig Zag-ului. Apoi coboara jos in bivuac pentru odihna urmand sa continue de jos in sus ultimii 141 de metri. Brusc cortul speologic de la cota -530 devine incapator pentru cinci speologi, in bivuac odihnindu-se si cei 3 colegi bulgari.
Vineri, la ora 10:20, Fabian intra cu Alex Pologea sa continue escalada canionului de la cota -160. Este lasata o coarda fixa pe el pentru echipa de cartare. Astfel, tabara de anul acesta a mai adaugat 60 de metri la dezvolarea cunoscuta. Se intorc la exterior la ora 24:00.

Sambata dimineata la ora 8:30 Radu si Adrian pornesc spre suprafata incepand sa carteze de jos in sus. Din pacate o problema tehnica la distomat ii impiedica sa dea vize pe putul Walter Gutt. Urca spre suprafata unde revin la ora 21:00. Echipa a doua de bivuac porneste si ea spre suprafata la doua ore diferenta dezechipand pana la cota -286.
Revin la suprafata la ora 22:30.
Intre timp in tabara refugiul speologic este literalmente ridicat cu ajutorul scripetilor si reasezat in pozitie orizontala.
La ora 17:30 intra Geza cu Fabian pentru dezechipare de la cota -286 la -90, ultimii 90 de metri fiind rezervati celor mai noi veniti in "aventura verticala" a Grindului: Mihai, Razvan si Sebi.
La exterior planul se schimba putin in sensul ca Mihai soseste obosit in tabara si prin urmare ultima echipa dezechipeaza in formula Remus, Alex P., Sebi si Razvan doar de la cota -45. Echipa intra la ora 22:57. 
La ora 01:54 soseste si ultima echipa de dezechipare. Toti speologii se aflau in tabara de la exterior.
Duminica a urmat rutina sortarii echipamentului, colectarii deseurilor si deplasarii intregului arsenal in Poiana Grind de unde doua masini de teren au facut doua drumuri pana in Sirnea.

Sincronizarea echipelor multumita "telefonului", coeziunea membrilor, experienta acestora si intelegerea scopului acestor "ture de forta" in cel mai alpin din tara au facut posibila realizarea acestei tabere ce s-a tinut cu doar 10 speologi apti de parcurs un aven pur vertical cu o astfel de profunzime.
Rezultatele sunt: s-au explorat cca. 150m de galerii noi (hornuri in fapt), s-a topografiat cu peste 1000 de radieiri pentru o precizie crescuta a conturului peretilor si s-a inaintat in sapatura din actualul final cunoscut cca.4 metri.

Vremea - factorul cel mai important - a tinut cu noi, avand parte de doar 70 de minute de ploi pe intreaga durata a taberei. Se pare ca si Craiasa e de acord cu ceea ce facem, caci deja dupa plecarea noastra, ploua incontinuu.

Fisa de echipare a fost din nou imbunatatita un pic fata de anii trecuti, montand o deviere de exceptie pe putul Himalaya ce a eliminat vesnica "intepenire" a corzii intr-o septa si dubland ultima fractionare de pe putul Walter Gutt:

Schita de echipare (pg.1):Schita de echipare (pg.2):


Schita de echipare (pg. 3):
Schita de echipare (pg.4):
Radu C. Dumitru
organizator Grind Caving Camps

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu