Ideea

Ideea de a indrazni sa exploram al doilea aven ca denivelare din tara mi-a venit in urma studierii cu atentie a hartii, mai precis a profilului cavitatii. Ultimul put, Walter Gutt, are nu mai putin de 69 metri si profil de clopot ce mai degraba continua decat se inchide. Este evident faptul ca avenul continua dincolo de cota actuala, problema este CUM si cu CE forte putem deschide pasajul urmator.

Ultima tabara speologica intercluburi organizata sub egida Federatiei Romane de Speologie se desfasurase in august 2001 si a fost urmarea altei tabere nationale, desfasurate cu un an inainte, in 2000. In ambele tabere s-a reusit largirea stramtorii de la -285 precum si imbunatatirea echiparii practic inexistente.
De atunci si pana in prezent mai multe cluburi si nu numai, au parcurs avenul pentru "palmares" si...atat. Nu s-a adus absolut nici o imbunatatire vechii echipari ce este sub limita impusa de Tehnica Speologiei Alpine.
Astfel incat, impreuna cu colegii de la Focul Viu am demarat o prima tabara deschisa tuturor cluburilor pentru a incepe reechiparea la standardele actuale de siguranta si confort impuse de T.S.A. Fara o echipare sigura si comfortabila, acest gol subteran nu poate fi atacat. Astfel in ecuatia de hazard, ramane doar elementul natural al viiturilor ce sunt cumplite si neiertatoare in Grind.
Astfel s-a nascut Tabara Nationala Grind 2010.

Un comentariu: