Tabara Nationala GRIND 2010

In perioada 22-26.09.2010 s-a desfasurat o prima tabara, "Tabara Speologica GRIND 2010" organizata de A.S.Focul Viu sub patronajul Comisiei Explorari-Expeditii a Federatiei Romane de Speologie. Scopul principal al taberei a fost reechiparea la standardele actuale de securitate a cavitatii. Actiunea a fost sprijinita de Parcul National Piatra Craiului carora le adresam calde multumiri.
La tabara au participat din pacate foarte putini speologi, respectiv 10, astfel ca deplasarea materialelor pana la refugiul speologic a fost o adevarata provocare. S-a inceput reechiparea avenului, batandu-se 9 spituri.

Tabara Speologica GRIND 2010 from foculviu on Vimeo.
Au participat:
de la Asociatia Speologica Focul Viu [http://www.foculviu.ro/] :
Radu C Dumitru - organizator; initiator federal de Tehnica Speologiei Alpine al Scolii Romane de Speologie, Andrei Iordache - nivel tehnic TSA 1,
Cristina Stika - nivel tehnic TSA 1,
Andrei Gheorghe - nivel tehnic TSA 2,
Maria Preda - incepatore,
Mihai Dvorak - nivel tehnic initiere,
Monica Stanciu - nivel tehnic TSA 1,
Gabriel Dinu - incepator,
Raisa Mihaescu - nivel tehnic TSA 1.

de la Union Speleologique de l'Agglomeration Nanceenne USAN- Franta [http://usan.ffspeleo.fr/] :
Vlad Pieptu - nivel tehnic TSA 2.

Am reusit reechiparea primelor doua puturi si a saritorii de 7 metri batand noua SPIT-uri. Cavitatea nu avea nici macar mana curenta de acces in primul put. Am remediat situatia. Fisa de echipare rezultata:

Fisa de echipare - Avenul de sub Coltii Grindului
OBSTACOL
COARDA
AMARAJE
OBSERVATII
P 21
86 m
S+S
CMC
S
MC
S+S
CP
S
fractionare
P 28
Aceiasi coarda
S+S
CP
S
fractionare inainte de cadru
S+S
fractionare
S
fractionare



S+S

fractionare
S 7
Aceiasi coarda
S+S
CMC
S+S
CP
P 45
S+S
CP

Ideea

Ideea de a indrazni sa exploram al doilea aven ca denivelare din tara mi-a venit in urma studierii cu atentie a hartii, mai precis a profilului cavitatii. Ultimul put, Walter Gutt, are nu mai putin de 69 metri si profil de clopot ce mai degraba continua decat se inchide. Este evident faptul ca avenul continua dincolo de cota actuala, problema este CUM si cu CE forte putem deschide pasajul urmator.

Ultima tabara speologica intercluburi organizata sub egida Federatiei Romane de Speologie se desfasurase in august 2001 si a fost urmarea altei tabere nationale, desfasurate cu un an inainte, in 2000. In ambele tabere s-a reusit largirea stramtorii de la -285 precum si imbunatatirea echiparii practic inexistente.
De atunci si pana in prezent mai multe cluburi si nu numai, au parcurs avenul pentru "palmares" si...atat. Nu s-a adus absolut nici o imbunatatire vechii echipari ce este sub limita impusa de Tehnica Speologiei Alpine.
Astfel incat, impreuna cu colegii de la Focul Viu am demarat o prima tabara deschisa tuturor cluburilor pentru a incepe reechiparea la standardele actuale de siguranta si confort impuse de T.S.A. Fara o echipare sigura si comfortabila, acest gol subteran nu poate fi atacat. Astfel in ecuatia de hazard, ramane doar elementul natural al viiturilor ce sunt cumplite si neiertatoare in Grind.
Astfel s-a nascut Tabara Nationala Grind 2010.