Tabara Speologica Grind 2017


Profilul proiectat al Avenului, urmare a ridicarii topografice din taberele Grind 2016 si Grind 2017:



Duminică, 10 septembrie:
La ora 11 ne-am strâns toti cei 7 participanți (Radu, Fabian, Sebastian, Razvan, Yana, Kiten, Kitena) în centrul satului Șirnea. Singura mașină de teren, un Suzuki Vitara al lui Sebi, am umplut-o până în tavan cu bagaje și echipament pe lângă care au mai încăput Sebi și Răzvan.

Ceilalți cinci am pornit pe jos spre Poiana Grind, locul de unde urma să deplasăm exclusiv pe jos tot până la Refugiul Speologic Grind via Refugiul turistic Grind 1.

De la jumătatea drumului am fost preluați de mașina ce fusese golită de echipament în Poiana Grind.

La ora 13 am pornit cu prima tură de bagaje spre Refugiul Grind. Am făcut cca. o oră și am lăsat aici prima tranșă de bagaj, cu Kitena.
Radu, Fabian, Kiten, Yana, Sebi și Răzvan s-au reîntors la mașină pentru a doua tură cu echipament și 8 litrii de apă suficienți pentru prima seară.
Încă o oră de tras la bagaje în sus și o pauză de cafea făcută la primus încheie prima parte a zilei.
A urmat partea cea mai grea, urnirea întregului arsenal 300m diferență de nivel între refugiul Grind 1 și refugiul Speologic Grind.
Multiple drumuri între cele două refugii, teamwork și mult efort au făcut ca la ora 21:00 să avem tot bagajul sus, mai puțin 3 banane speologice lăsate pe drum.

Am dormit toți șapte în ABC (Advanced Base Camp) reprezentat de Refugiul Speologic "Colții Grindului".

Luni, 11.09.2017
Am dormit duși după efortul din ziua precedentă, trezindu-ne la ora 11:00.
După un mic dejun copios, Kiten și Yana au recuperat cele trei banane speologice lăsate pe drum în ziua precedentă, Răzvan, Sebi și Kitena au coborât la mașina din Poiana Grind pentru a lua recipientele goale cu ajutorul cărora au cărat apă de la izvorul de "la Table". Radu și Fabian au pregătit cele cinci banane ticsite cu echipamentul necesar echipării cavității până la baza puțului Cornel Shaft (-300m) si au montat cortul in Tabara de Baza.

La ora 17:30 prima echipă compusă din Radu și Fabian intră cu tot echipamentul necesar echiparii pana la cota -300. Echipeaza pana la baza putului de sub "gaura de soarece" de unde se va alimenta tabara cu apa, timpul de acces aici fiind mai scurt decat coborarea pana la izvorul de "La table".
Revin la suprafata la ora 21:00.


Marti, 12.09.2017
La ora 16:00 Echipa 2 (Radu si Fabian) impreuna cu echipa 3 (Sebastian si Razvan) intra pana la cota -110, baza putului cu "gaura de soarece". Razvan si Sebi ating pentru prima data o astfel de profunzime, fiind si scopul principal al turei lor. De aici, se intorc spre suprafata cu cate o banana cu sticle cu apa. Vor iesi afara la ora 22:40.

Echipa 2 continua echiparea pana la mijlocul putului Cornel Shaft. Pe drum, cerceteaza "semnul de intrebare" de sub putul Himalaya.
La ora 20:40, echipa 4 compusa din Kiten si Yana intra sa continue echiparea dincolo de putul Cornel. Se intalnesc cu echipa 3 pe ultimul put, apoi cu echipa 2 la baza putului Himalaya si impreuna forteaza stramtoarea de aici. Reusesc sa treaca dupa doua ore de munca. Dincolo, e necunoscutul.

Din lipsa de echipament suplimentar pentru explorare, ambele echipe revin la suprafata la ora 3:40 in data de 13.09.

Miercuri, 13.09.2017
Prognoza cu 60% sanse de ploi. Sistam intrarea in aven pana dupa ora cu maxima de precipitatii (14:00).
Sebastian trebuie sa plece acasa. Coboara la ora 13:30 impreuna cu Radu si Razvan pentru cateva cumparaturi. Sebi ii aduce inapoi in Poiana Grind cu masina. Iau cu ei si o a doua rotopercutanta lasata la masina. La Refugiul Turistic Grind, Fabian ii intampina sa ii ajute la carat alimente si echipament.

Joi, 14.09.2017
Revenim la orarul tabilit initial: Radu si Fabian cerceteaza "question mark-ul" 4, Kiten si Yana, "question mark-ul" 5.
Echipa 5 compusa din Radu si Fabian intra la ora 14:30. Ajung in 55 de minute la baza putului Himalaya. Trec prin stramtoarea largita cu doua zile inainte si incep echiparea prin meandrul ce conduce spre o verticala. Fabian echipeaza, Radu topografiaza. Sunt batute 4 ancore mecanice de 10mm inox Raumer. Putul are un diametru - la prima platforma - de 5 metri si o adancime de 19 metri. Continua insa inca 8 metri dupa o platforma macainata de apa. Apoi, urmeaza un scurt pasaj ingust cu aspect de diaclaza.

Putul continua cu inca un segment de 6 metri. De aici, apa se scurge prin rigole intr-un meandru. Accesul este stramt insa se vede continuarea. Trecem cu greu prin stramtoarea verticala si continuam prin meandrul ticsit de septe taioase si calcar segregat. Mici terase laterale si cateva scurgeri parietale intregesc peisajul carstic pur. Explorarea se opreste intr-o noua stramtoare, dupa -73 de metri topografiati.

Este fara indoiala prima mare explorare in Avenul de sub Varful Grind dupa 30 de ani de la ultimele descoperiri. Putul este botezat "Alexandru Aliman", colegul si prietenu meu de la Focul Viu prezent la concertul trupei Goodbye to Gravity, in Colectiv.
Radu si Fabian anunta la ora 00:10 prin radio reusita la exterior, lui Razvan. Ies la ora 3:10 cu cate o banana plina cu recipiente cu apa aduse de la cota -110. Razvan ii asteapta cu paste si ceai cald.
Nu se astepta nimeni la vreun rezultat intr-o tabara din 7... .
Intre timp, echipa 6 compusa din Kiten si Yana intrase la ora 20:00 si echipau cavitatea pana la -460 unde aveau fixat targetul. Escalada prin canionul ce debuseaza in capul putului de 19 m decurge cu dificultate datorita unei mase uniforme de argila ce tapeteaza peretii canionului. Sunt escaladati 15 metri pana intr-o sala. Continuarea este direct pe un perete cu aceeasi argila depusa pe pereti. Ies la exterior la ora 8:10, vineri.

Vineri, 15.09.2017
Fabian trebuie sa plece din tabara. 
Pe seara sosesc in tabara Geza si Erno de la Brasov, pregatiti pentru dezechiparea de sambata.
Mai exista un obiectiv important de atins: finalizarea cartarii inceputa in 2016.



Sambata, 16.09.2017
Geza realizeaza ca si-a uitat acasa casca cu eclerajul si coboara sa ia casca de back-up a lui Kiten de la masina acestuia din Sirnea. Ocazie cu care le urca cu masina in Poiana Grind pe Aurora si Maria venite din Bucuresti sa viziteze creasta si sa ajute la coborarea bagajelor duminica.

Echipa 7 compusa din Radu si Kiten intra la ora 14:00 sa topografieze de unde se oprise cartarea in anul precedent, la Zig Zag. Intr-o ora si 10 minute sunt la cota -300. Dupa inca o ora sunt la inceputul Zig Zag-ului si incep cartarea. Se topografiaza pana in capul putului Walter Gutt, de unde exista cartare buna din 2016. Apoi, intra pe escalada efectuata cu o zi inainte pentru a trece si segmentul respectiv pe harta.
La intoarcere iau cu ei conservele "depozitate" din anii '2000 de la baza putului de 22 de metri, conserve a caror miros pestilential ii va insoti pana la iesire.
Incepe sincronul echipelor: Radu si Kiten anunta prin radio ca vor incepe sa urce spre suprafata.
Echipa 8 compusa din Geza si Erno intra dupa o ora, la ora 21:50 pentru a porni dezechiparea de la -300.
La baza putului Cornel, in timp ce echipa 7 iesea din stramtoare, Geza tocmai cobora pentru dezechipare. Erno ramane in capul putului. Radu si Kiten urca mai departe.

Echipa 9 compusa din Yana si Razvan intra la ora 00:00 pentru a transporta bananele cu echipamentul rezultat in urma dezechiparii de la cota -300 pana la -170, baza putului Water Shaft.
La ora 4:30 Radu si Kiten sunt afara. Echipele 8 si 9 ies la ora 7:00.

Duminica, 17.09.2017
Dupa sortarea echipamentului si inventarierea acestuia, la ora 12:00 am reusit sa incepem sa coboram bagajele, mult mai linistiti acum. Fara mancarea de la dus, fara buteliile de primus pline si cu un suport bun venit de la Brasov si Bucuresti: Toni, Mihai, Roxana, Miruna, Claudiu, Marius, Remus, Aurora, Maria, Sebi.


Din cele 5 tabere (2010,2013,2014,2015,2016) si o tura (2012) ce s-au desfasurat aici, aceasta a fost cea mai fructoasa din punt de vedere explorativ. Trebuie sa le multumesc in special lui Fabian, Kiten si Yana care m-au determinat sa existe Grind 2017 chiar si doar cu 7 participanti. Rezultatul de anul acesta se datoreaza lor. Vointa invinge ratiunea cateodata. Clar vom continua.

Radu C Dumitru
organizator
Grind Caving Camps

P.S.: fotografiile din tabara sunt aici.
P.S.2: fisa de echipare din acest an: