Tabara Speologica Grind 2013


In perioada 21-29 septembrie 2013 s-a desfasurat Tabara Speologica Grind 2013 organizata de Asociatia Speologica Focul Viu si Clubul de Speologie Avenul cu sprijinul Parcului National Piatra Craiului.

Au participat:
Radu Dumitru
Geza Zakarias
Fabian Botond
Ionut Doru
Kiten Topalov
Yana Yoveva
Alice Popa
Anton Zakarias
Irina Eftimie
Remus Stats
Robert Stroe
Tudor Voicu
Aurelian Mihu
Adrian Radulescu
Coralia Paunoiu
Anne Manta
Ovidiu Dolcan
Mircea Toma
Ana Stamatescu
Andreea Stroisteanu
Anamaria Stats
Adrian Caziuc
Gergely Zoli
George Scarlat

Adresam calde multumiri lui Adreiu Dako, Radu Fruntes, precum si companiilor Paradisul Verde si EasyLight.


Desfasurare:

Sambata, 21 septembrie

Ne-am intalnit cu totii sambata, 21 septembrie in centrul satului Sirnea.
Ajutati de Adreiu Dako si Radu Fruntes special veniti penru a pune umarul la deplasarea bagajelor, am urcat pe drumul forestier ce duce in Poiana Grind. Langa Stana Grind am debarcat tot bagajul si am strans laolalta echipamentul colectiv pentru a fi impartit si impachetat pentru urcarea la refugiul speologic Grind. In 40 de minute eram toti la refugiul turistic Grind (1680m). Incepe ploaia si ne adapostim pret de o ora in refugiul pustiu.
Dupa o ora, pornim spre refugiul speologic unde ajungem la ora 17:00. Lasam pe drum doua banane cu echipament pentru a face inca o tura cu ele. Avem parte de o surpriza neplacuta: toate alimentele deplasate aici in pretur au fost furate, inclusiv PET-urile goale pentru apa. Fara comentarii.
Facem o lista minima de cumparaturi pentru Robert si George aflati pe drum spre tabara pentru a suplini cateva zile lipsurile.

Duminica, 22 septembrie

Vremea este instabila.
Prima echipa ce intra in aven pentru echipare pana la cota -90 este compusa din Fabian, Irina, Ovidiu si Mircea. Intra la ora 11:00 si ies la ora 16:00.
Robert si George sosesc cu alimentele cerute.
Seara pregatim tot echipamentul in banane pentru cota -286, sortam alimentele si le aranjam in ordine. Va trebui sa mai facem o coborare pentru alimente.

Luni, 23 septembrie

O ceata densa ne intampina de dimineata.
La ora 11:00 echipa 2 formata din Radu, Geza si Kiten intra sa continue echiparea dupa gaura de soarece. Este refacuta echiparea pe putul de 17 m pentru a se scoate traiectul corzii cat mai in afara rigolei pe care curge apa la viituri. Apoi, se echipeaza o mana curenta - MC de la intrarea in cele doua saritori din capul putului - CP Water Shaft (Niagara). Pe put curgea apa.
Sunt batute trei fractionari noi dupa CP, vechea fractionare fiind amplasata exact in cursul apei ce se prelinge peste el. Complet uzi, speologii intra in folii la baza putului.
La ora 15:00 echipa 3 compusa din Fabian, Yana si Ionut intra si se intalneste cu echipa 2 la baza putului Water Shaft. Fabian rebate a treia fractionare din put. Se reunesc ambele echipe la baza putului. Aici sunt stocate uneltele folosite in anii trecuti pentru decolmatarea galeriei suborizontale ce conduce spre urmatorul put, Himalaya.
Echipa 3 incepe echiparea unui traverseu peste saritoarea descendenta spre Himalaya iar echipa 2 porneste spre suprafata unde iese la ora 20:00.
Echipa 3 a batut MC ce traverseaza saritoarea verticala si intra direct in CP al Himalaya dupa inca doua fractionari. Echipa revine la suprafata la ora 23:45.

Marti, 24 septembrie

Ploua incontinuu. Hotaram sa plecam jos pentru incarcarea acumulatorilor la rotopercutante si pentru diverse cumparaturi.
Coboara Geza, Radu, Alice, Yana si Kiten.
La refugiu ploua incontinuu pana seara la ora 23:00. Sunt umplute toate recipientele disponibile cu apa si se repara cate ceva la refugiu.

Miercuri, 25 septembrie

Vorbim cu colegii aflati in tabara si actualizam lista cu cumparaturi. La ora 16:45 Geza, Radu, Yana, Kiten si Alice sunt din nou in refugiul speologic.
Din Bucuresti vor sosi Aurelian, Adrian si Robert iar din Brasov vin Remus cu Tudor. Ajung la ora 00:10 in tabara.

Joi, 26 septembrie

Singura zi cu cer senin.
Ora 00:00 echipa 4 compusa din Radu, Fabian si Ionut intra in aven sa termine echiparea pe putul Himalaya. Nu pot fi folosite absolut deloc vechile spituri, ele fiind pozitionate direct pe traiectoria apei. De fapt, cam asa gasesti spiturile vechi in acest aven: unde curge apa trebuie sa fie un SPIT.
Se bat 5 spituri noi pe put apoi se intra in canion (The ridge). Raman fara acumulatori si fara plachete si urca, iesind afara la ora 10:30.
Tudor pleaca la masina parcata langa Poiana Grind sa incarce acumulatorii de la prima rotopercutanta. Alice, Irina si Adrian il urmeza si se intorc cu acumulatorii.
Echipa 5 formata din Kiten, Yana si Remus intra la ora  12:00 si continua echiparea canionului cu cea de-a doua rotopercutanta si apoi coboara pe vechea echipare putul Cornel Shaft. La cota -286 instaleaza un punct cald din 6 folii de supravietuire si incep operatiunile de largire a stramtorii. Ies afara la ora 00:00 cu acumulatorii descarcati.
Echipa de suport compusa din Alice si Anton Zakarias pornesc la masina cu acumulatorii celei de a doua rotopercutante sa ii incarce.
Echipa 6 formata din Geza, Alin si Robert intra la ora 20:00 cu prima rotopercutanta sa modifice echiparea expeditiva de pe Cornel Shaft.
Se monteaza o deviere pe P 17 dupa gaura de soarece si dupa CP din Water Shaft, se dubleaza ultima fractionare din Water Shaft. Se lungeste MC din CP de la Himalaya cu inca un tronson apoi coboara pana la cota -286 pentru o pauza in punctul cald.
Se dezechipeaza Cornel Shaft si canionul si se reface intreaga echipare. Apar la exterior la ora 9:30.

Vineri, 27 septembrie

Ceata, burnita, ceata. Simtim cum temperatura aerului coboara.
Echipa 7 compusa din Kiten, Yana si Ionut intra la ora 15:10 si coboara direct la -286.Continua largirea stramtorii.
Echipa 8 compusa din Remus, Anne, Adrian, Irina, Coralia si Tudor intra la ora 18:05 parcurgand cavitatea pana la gaura de soarece (cota -90). Se reintorc la ora 23:00.
Echipa 7 se reintoarce la ora 1:00.
Echipa de suport compusa din Toni si Irina coboara la masina sa reincarce acumulatorii. Se reintorc la ora 10:00.

Sambata, 28 septembrie

Bineinteles, ceata.
Echipa  9 compusa din Radu, Kiten, Yana si Fabian coboara la ora 15:30 direct la -286. Timp de 4 ore muncesc la largirea stramtorii apoi fac o pauza de 1h30 min in punctul cald. Continua largirea stramtorii si monteaza MC de acces in primul CP de dupa stramtoare. La ora 1:30 pornesc spre suprafata cu o parte din materiale. La baza putului Water Shaft se intalnesc cu echipa 10. Ies la ora 5:00.

Duminica, 29 septembrie

Cer acoperit, sunt anuntate cantitati importante de precipitatii dupa amiaza.
Echipa 10 compusa din Geza, Alin si Ionut intra la ora 2:30 pentru dezechipare si se intalnesc cu echipa 9 la baza putului Water Shaft. Coboara pana la -286 si incep dezechiparea. Ies la ora 9:00.
Echipa 11 compusa din Remus, Adrian si Irina se intalneste la intrarea in cavitate cu echipa 9 la ora 5:00, apoi intra in cavitate pana la cota -175 de unde preiau echipament de la echipa 10. Ies impreuna cu echipa 10 la ora 9:00.
Strangem tot echipamentul si curatam refugiul speologic. La ora 15:00 facem invetarul in Poiana Grind a intregului arsenal T.S.A., apoi plecam spre case.
Intre timp iarna venise in creasta...

Raport intocmit de Radu C Dumitru si Geza Zakarias.

Welcome to Water Shaft [teaser 1 Grind 2013]:



Fotografiile din tabara le gasiti aici
.
Fisa de echipare actuala:


Fisa de echipare – Avenul de sub Vf Grind (Avenul de sub Coltii Grindului) © 2013 AVENUL VIU
OBSTACOL
COARDA
AMARAJE
OBSERVATII
P 21
40 m
S+S
CMC


S
MC


S+S
CP


S
fractionare
P 28
Aceiasi coarda
S+S
CP


S
fractionare inainte de cadru
cadru


Protectie de coarda

120m, Jonctiune
S+S
fractionare


S
fractionare


S+S
fractionare
S 7
Aceiasi coarda
S+S
CMC


S
MC


S
MC


S+S
CP
P 37
Aceiasi coarda
S+S
fractionare(se jonctioneaza coarda)


S
fractionare


S
deviere


S+S
fractionare


S+S
fractionare


S+S
fractionare


S
fractionare


S+S
fractionare


S
deviere

30m, jonctiune
S+S
fractionare
Gaura de soarece


Protectie de coarda
P17
Aceiasi coarda
S+S
CP


S+G
fractionare


S
deviere
P 46
77 m
S+S
CMC
Water Shaft

AN
MC


AN + AN
CP


S+S
CMC


S+S
CP


S+S
CMC


S+S
CP


S
deviere


S
fractionare


S
fractionare


S+S
fractionare
S 10
21 m
S+AN
CP



Protectie de coarda
P 46
Aceiasi coarda
S+S
CMC
Himalaya

S
MC


S
MC


S
MC

85 m, jonctiune
S+S
CP


S
fractionare


S
fractionare


S+S
fractionare


S+S
fractionare


S
fractionare


S
deviere


S
fractionare


S
fractionare


S
fractionare


S+S
fractionare
The ridge
96m
S+S
CMC


S
MC


S
MC


S
MC


S+S
CP
P 37
Aceiasi coarda
S+S
CMC
Cornel Shaft

S
MC


S
MC


S+S
CP


S
fractionare


S
fractionare


S+S
fractionare

COTA - 286



Schita de echipare: